Gymnasiet

Efter att jag hade läst upp engelska på 9:ans sommarlov, var det dags att börja på medieprogrammet på Magnus Åberg.En liten bit in på terminen hade vi ett möte om hur min skolgång skulle se ut vad jag behövde lite mer hjälp med och inte. Som vanligt skulle jag gå i en liten grupp i engelska, vad vi diskuterade mer om var om vi skulle lägga min skolgång på fyra år istället. Men i slutändan så visade det sig att jag la bara till en massa ämnen som tex. Att läsa om handikapp för det var det som lockade mig lite till barn & fritid också det var inte bara att bli dagisfröken.I samband med att jag började 1:an på gymnasiet dök frågan upp om jag skulle ta körkort och det hade jag ju tänkt att göra men först var jag tvungen att ta reda på om jag var lämpad för det eftersom att jag var väldigt lättskrämd ( eller rättare sagt hjärnan skickar ut för mycket signaler till mina nerver) när det blir höga ljud eller det räcker att någon kommer bakifrån och jag inte märker det. Jag har faktiskt ett bra exempel på när jag hoppar till, jag och min familj satt vid mat bordet och åt mat när jag skulle ta mitt glas med coca cola i så när jag var på väg att föra glaset till munnen så ringde det och naturligtvis blev jag rädd och gissa då var min coca cola hamnade jo i mammas knä istället för i min mun. Alla började gap skratta, sen dess fick jag använda pip mugg "som små barn har" det är en vanlig transparent färgad plast mugg med ett vitt lock med pip.

Åter till mitt körkort. För att ta reda på om jag kunde ta körkort eller inte så fick vi åka till mobilitet centret i gbg, där fick man pröva sin reaktions förmåga och den var väldigt bra, man fick sitta i en simulator i den så fanns det typ en växelspak som man skulle dra i så fort man såg en röd lampa tändas. Efter den fick man gå till en simulator där man skulle testa sin bål balans och då innebar det att bilen/ simulatorn snurrade och vred sig åt alla håll, i den sista simulator skulle jag bara testa vilken knop som man skulle ha på ratten som skulle göra det lättare att styra. När vi hade gått igenom alla momenten sa de att de inte kunde av göra det här och nu, de ville se mig köra i verkligheten också så det var bara att att bestämma en ny tid med dem fast på Säve flyg plats i gbg

den dagen kom och jag var jätte nervös för jag hade aldrig suttit bakom ratten förut. Jag satte mig bakom ratten och startade, jag lyckades starta bilen med en gång och den började rulla sakta framåt det fotast jag vågade köra var 20km/h men men man får tänka att det var trots allt första gången och mamma och pappa satt livrädda i baksättet, det var lite roligt för jag stoppade liten bit från stängslet för han skulle prata med mig och när jag skulle köra framåt så gick det inte ja sa det går inte varför gör det inte det frågade jag honom, ne sa han det är inte så konstigt du har foten på bromsen, jag satt där och försökte gassa med handen. Men det var tur det för om du hade haft foten på gasen och du hade försökt att bromsa med handen så hade vi åkt rakt in i stängslet. När det här testet var färdigt kunde de inte heller säga om jag kunde ta körkort eller inte så de skickade upp mig till Hedemora där det var en trafikskola var specialiserade på handikappade som ville ta körkort.

Det var bara att åka upp dit efter några veckor, ni ska bara veta vilken trä smak man fick i rumpan efter de lång 4 timmarna som det tog att åka upp.

När vi väl kom fram frågade de mig om jag ville testa en bil direkt nu eller om jag ville gå upp och testa den innan 07:00 för sen skulle den gå till halkbanan. Som ni vet så vill ju alla tonåringar sova så jag sa jag vill gärna ut och köra nu.

Då var det bara att ta på sig kläderna igen och ge sig ut i mörkret, jag fick då pröva en bil som hade 50% lättad servo. Jag måste medje att det var jätte svårt att köra i mörkret och hålla koll i alla speglar,

Och döda vinklar jag fick köra ut till en liten slags parkering jag vet inte exakt vad det var för något men i alla fall där så fick jag köra i 8or både åt höger och vänster sen var det dags att gå in och krypa till kojs och vänta på nästa dags äventyr.

Morgonen kom och jag skulle ut och testa en bil som hade 100% lättade servo när jag körde den så var det ju dag och jag fick köra samma rutt då med men jag kände inte igen mig, vad annorlunda det var när det var dag jag fick även köra lite på vägen när vi skulle tillbaka så sa han du Marika a vad e det sa jag, du vet väl att vi e i Sverige va ja sa jag det e klart, men varför kör du då på vänster vi har faktiskt höger trafik. Opps jag får nog köra över på höger då. Vad jag har glömt att berätta mer är att vi höll på att hamna i diket också. Mamma satt i baksättet och var liv rädd. Pappa fick prova en annan bil, men det var ju inte säkrare att möta mig.

Efter den bilturen fick vi se på en bil som hade en min ratt den var inte större än ett te fatt. Sist men inte mint så fick vi se vilka olika hiss anordningar det det fanns och hur man monterade dem i bilarna. Det allra sista innan vi åkte hem så sa de att de kunde inte bedöma om jag kunde ta körkort eller inte bara för att de måste se hur jag reagerar i hastigheter som 90 och uppåt och även avståndsbedömningen. Han sa även att CP-skador är extra svåra att bedöma.

Då var det bara åka hem och fortsätta att ha påsklov. Men annars hände det inte så mycket mer i 1:an  och det hände absolut inget spännade  i 2:an förutom att jag fick  välja 2 profiler som man skulle inrikta sig mer på, jag valde Grafisk kommunikation ( grafisk kommunikation innebär att man håller på med affischer och visitkort m,m. ) och rörlig bild ( rörlig bild innebär att man håller på med film) sen var det slut på den terminen.


Sommarlovet kunde börja. De tre första veckorna sommarjobbade jag på ett ställe som de höll på med grafisk kommunikation. Till att börja med fick jag registrera skivor med material på som de hade gjort i datorn så det skulle vara lätt att ta fram saker som man behövde. Och sen när det var färdigt, var det inte mycket kvar av sommarjobbet så jag fick lära mig lite om flash.

Efter den 3 veckors perioden hade jag bara 2 veckors "ledighet" för sen bärde det av till Tre klöver hemmet rehabiliterings centret i Ljungskile. Där var jag och tränade i 3 veckor, vad tränade jag då, jo jag tränade typ hela kroppen. Töjövningar, styrka. Kondition, förflyttningar och rullstolsteknik, det här höll jag på med i 3 veckor.


Från 09:00 till 16:00 gick det i ett kör, och på kvällarna satt man och myste och kollade på solnedgången från balkongen. Ibland blev det så sent så jag byte om kvällen innan inför nästa dag. Jag har faktiskt ett bra exempel på det.

Det var en onsdag och vi skulle ut på kvällen för Tommy Nilsson skulle övernatta hos oss för han skulle spel på Lax butiken så vi tänkte att vi går och lyssnar på honom, när spelningen var över pratade vi med honom och sa att du kan väl var med och spela poker sen kanske det sa han, men han kom aldrig på kvällen så vi sa att vi går upp och kollar hur de har det. Tyvärr såg vi inte Tommy men vi pratade med med de som hade hand om vilka låtar han skulles framföra på scen, vi pratade med dom till klockan blev 03:30 på morgonen och jag skulle upp 06:15 då beslutade jag faktiskt att jag skulle ta på mig de träningskläder jag skulle ha dagen efter för att tjäna 20min. De 3 veckorna gick otroligt snabbt och det var dags att åka hem till verkligheten och skolan. Det var surt. Men egeterligen var det inte så surt för jag började sista året. Då hände det massor jag fick ordning på min gymnastik som jag hade haft problem med i 2år. För jag kom med förslaget att jag skulle ha Friskis och innebandyn som min idrott och att min instruktör som också var min vän kunde bedöma mig och det tyckte de var en utmärkt idé så då hade vi möte om vad min instruktör skulle kolla på och det funkade väldigt bra, och när det närmade sig vinter så kom frågan upp om jag skulle kunna åka skridskor som alla andra mina kompisar var tvungna att göra för att få ett G. Min instruktör sa självklart kan hon det, det är bara att hyra en kälke med två medar och de gjorde de. Jag kan säga så här det var jätte kul men jobbigt för jag var inte lika stark i båda mina armar resultatet blev alltså att jag snurrade runt istället för att åka rakt framåt. Nästa utmaning var att åka upp till Ho fjället och åka skicart. Då åkte min instruktör med upp vi åkte i hans bil och skicarten fick åka med bussen som resten av ungdomarna åkte med och det var en upplevelse som jag gärna ville göra om både för att det var roligt att se när min instruktör åkte med sin sitski och så var det roligt att åka själv fast det blev en miss att inte skidinstruktören fas på plats men det löste sig så bra att min mentor ställde upp och åkte med mig. ( jag rekommenderar alla handikappade som läser min blogg att åka skicart eller sitski om man nu klarar det ).


detvar vissa disskusioner om mit betyg i idtotten vissa sa att jag skulle ha VG bara men hansom hade haft hand om mig och hade sett mig hella tiden  sa det e självklart att hon ska ha MVG, så då fick de ändra det i mitt slutbetyg. då blev jag jätte glad för det var min dröm att få MVG i idrott i hela mitt liv...

Under hela 3:an höll man på med ett projektarbete som omfattade 100 poäng ( 100 står för antal lektionstimmar man ska hålla på med kursen. Min grupp gjorde en dokumentärfilm om en som hade råkat ut för en bilolycka. Under hela projekt var det jag som brann mest för det så det var jag som fick styra och ställa. Jag ville att det skulle bli så perfekt som möjligt, i slutet av projektet satt jag hela tiden i redigeringen, så fort redigerings rummet var ledigt så satte jag mig där och jag stannade kvar efter skoltid för att få färdigt det i tid och även något lov men jag lyckades inte. Min handledare sa till mig en gång att du vet väl att det är en 100 poängs kurs och inte 1000, jo jag vet men jag vill så gärna ha MVG och att det ska bli en bra film. Och det var just det jag fick men bara för att jag fick det så inbillade mig att det var bara för de hade set hur mycket jag hade kämpat och inte att slutprodukten var bra. Som det gällde för de andra. Men alla sa att den var bra och det var därför jag fick mitt MVG. När jag fick höra det så kände jag hur en klump imagen försvann och kände bara hur studenten närmade sig med storm steg.

Det var ju lite att fixa med inför student hur jag skulle komma på och av student vagnen. Det löste vi genom att ta med 2,5m lång ramper + en stark kille som fick åka med på vagnen han stod bakom mig så jag inte skulle åka av last pallarna som vi hade pallat upp för att jag överhuvudtaget skulle synas och inte bara min student mössa visserligen var den snygg den med men...........


Också kom studentdagen och allting bara klaffade och det kändes såååååååååååå underbart . Lite senare på kvällen gick jag på krogen med några kompisar och det var så befriade för jag hade ingen assistent med mig. Och jag klarade mig helt själv till kl var 02:00 för då stängde krogen och det var dags att ta en taxi hem för att villa mig en dag tills jag skulle gå på balen på söndagen.

Dagen efter studenten vilade jag mig bara för ja mådde inte jätte bra efter studenten det blev lite sprit om jag säger så.

Söndagen kom och det var dags att ta tag i nästa bravad jag hade beställt tid hos frisan för att fixa håret som tuperade och satte upp med fina blommor, när det var färdigt efter 3 timmar var det bara att åka raka vägen hem för att bli fint sminkad och sen vänta på min balkompis och ett par till.

Det var så roligt för först så hade jag ingen att gå med men jag ville ändå gå men jag tänkte jag frågar runt lite och alla hade ju någon att gå med naturligtvis men så fick jag tag på en tjej som inte hade tänkt att gå först men hade ångrat sig och sen var det ett annat par som inte hade någon bil. Från början hade jag ingen och gå med sen hade jag en full bil.

Baldagen var jätte lyckad den med det var fint väder och många som gick. Men det tråkigaste var att jag skulle upp klockan 5 dagen efter för att sommarjobba på det stället jag var på förra sommarlovet så jag fick ta det lugnt med den lilla spriten och det roligaste var att man vågade dansa med dem man tyckte var söta men hade inte vågat prata med tidigare.

Jag kom hem 02.30 och då skulle man ta ur alla 100 hårnålar och tvätta hur all spray, sen var det sängen nästa.


Kommentarer
Postat av: sandra

jag minns studenten.. vi hade kul:D och de var jätte kul att du var med oss på lipz... :D:D Du skriver en bra blogg:d gillar att läsa:D

2008-09-01 @ 16:16:47
URL: http://sbrodd.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0